2015年10月17日星期六

秋天爭霸 四大蟹將橫行[蘋果日報]

高見師傅專程空運當造的新潟佐渡紅楚蟹到港,炮製鮮甜味美的釜炊飯。
秋天爭霸 四大蟹將橫行[蘋果日報] 
【飲食籽:搵食地圖】
未雨綢繆,積穀防饑好過冬。趁冬未至,秋涼時,蟹兒趕緊吃個肚滿膏肥,好讓「這個冬天不太冷」。故秋風起,蟹兒肥,不無道理。要膏黃爆瀉、甘香肥美,大閘蟹確稱王。但世間蟹兒何其多,豈能讓它專美?五湖四海的蟹將決意大肆橫行︰日本紅楚蟹,長腿誘惑;阿拉斯加蟹,份量驚人;斯里蘭卡肉蟹,出箝制勝;還有東海梭子蟹,肉滑嫩口。鷸蚌相爭,漁人得利。縱然四大蟹將爭王爭霸,但得益者,非蟹癡莫屬是嗎?

冬日味覺之王 日本海域獨有

紅楚蟹即日本四大名蟹──松葉蟹的分身,與越前蟹、加能蟹等同屬楚蟹(柖舘𥮳粮樜)品種的長腳蟹,棲息於日本海、房總半島以北太平洋海域或沿岸,被譽為「冬之味覺之王」。楚蟹在不同地方出產有不同命名,在相同魚場捕獲但不同縣分上岸,叫法亦有異,如兵庫、鳥取等縣叫「松葉蟹」、石川縣叫「加能蟹」,還有以漁港命名的,如福井越前海岸的「越前蟹」、兵庫縣津居山港的「津居山蟹」等。各有其名,但份屬兄弟。
「紅楚蟹,得日本海域先有!」有30多年日本料理經驗的高見信和師傅說。他主理的「海老の髭」專門以日本北陸新潟縣當造食材入饌。雖說鳥取縣境港市是全日本紅楚蟹產量最高的地方,但產自新潟的亦不失色。高見師傅選用新潟佐渡赤泊港捕獲的紅楚蟹,多於深水出沒,「紅楚蟹和松葉蟹捕獲期唔同,紅楚蟹早兩個月捉。」他補充。日本政府為保護生態,訂定各蟹的捕捉期,如松葉蟹是每年11月6日至翌年3月20日,紅楚蟹是9月至翌年6月。「紅楚蟹肉質纖細鮮甜,多數食蟹膏夠多嘅蟹公。」但紅楚蟹上水後極易變質,新潟漁民捕獲後會即場以鹽水烚熟,經冷藏發送至零售點,或即席撕開長蟹爪的肉吃,原汁原味,鮮甜無比。

蟹肉配頂級日本米 粒粒金黃香口

甫來到「海老の髭」,陣陣蟹香飄來。入口處有個石造爐頭,烹調着高見師傅的王牌菜式「釜炊新潟海鮮土鍋飯」。海鮮應選當造,新潟紅楚蟹當然上榜。米粒選材亦嚴謹,採用新潟縣魚沼出產的「特A」級越光米,是日本大米中最高級的,以「玄米」(即糙米)狀態運來香港並進行「精米」,就是去米衣的步驟。「一定要用精米三日內嘅白米,將米嘅水份、黏度、味道保持於最新鮮狀態。」師傅先將越光米、鰹魚高湯、紅楚蟹肉及鮑魚放入土鍋中,以明火煲14分30秒,時間要拿揑精準,確保米粒受熱均勻,煲好再加海膽及三文魚籽焗五分鐘。金黃色米粒冒起飯香,夾雜海鮮甜味。師傅將飯拌勻,舀起一碗,加蟹膏再拌。紅楚蟹肉濃郁鮮甜味盡滲飯粒之中,鬆軟的蟹肉亦帶濃濃深海礦物味,伴隨豐腴鹹香的蟹膏,絕對是最佳拍檔。
海老の髭
銅鑼灣霎東街15號OLIV12樓

似巨型蜘蛛 長腳啖啖肉

「師傅,攰唔攰呀?」「仲頂得住…」龍璽酒家集團行政總廚梁煥興笑說。要雙手秤起一隻五斤半重、外形似蜘蛛的阿拉斯加蟹逾幾分鐘,確實有難度,難怪牠對興哥來說是「蟹中之王」。「阿拉斯加蟹分兩種,一種紅蟹,肉質實啲較鮮甜;另一種藍蟹,肉冇咁厚。」興哥手起刀落,就將阿拉斯加紅蟹斬成件,再將殼剪半蘸脆漿,炸至金黃色後淋上黑松露汁。「阿拉斯加蟹成隻都係寶,蟹腳啖啖肉,蟹水鮮甜,蟹膏仲可以煮飯。」一碟金黃「蟹山」頓現眼前,排成一列蟹腳陣,每條有手板般長。呷一口,蟹肉彈牙鮮甜,黑松露醬汁不會搶去蟹的風頭,並滲出海水鹹香。
龍璽酒家
尖沙嘴柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓

見光死秋蟹 最啱燜米粉

新加坡人愛用蟹箝如BB手仔般大的斯里蘭卡肉蟹炮製胡椒蟹。「斯里蘭卡蟹秋天最當造,似大閘蟹係季節性,膏比例會多啲。」馬來一菜館總廚謝偉強(Sunny)還說,這款蟹生長於山澗,愛躲於陰暗處,名副其實「見光死」。「佢哋較大隻,肉實蟹味濃,口感有啲似帶子。最啱用嚟燜米粉。」蟹先斬件,淋上以乾葱爆香的上湯後,蒸13至15分鐘,再用蒸蟹滲出的蟹汁燜米粉,最後將蟹件放面。濃郁的蟹湯混和豐腴蟹膏,每口米粉滲出蟹的鮮甜,煙韌有嚼頭。「如果做胡椒蟹,用越南蟹都得。雖然肉較鬆軟,但過油後唔覺,一樣好味。」Sunny說。他特選砂勞越產的黑胡椒、白胡椒及咖喱葉,用這三款香港少有的材料做胡椒蟹醬汁,香濃惹味。越南蟹蟹箝雖小,但口感嫩滑,蟹味依然。
馬來一菜館
西環皇后大道西508號香港今旅2樓

生食東海蟹 加18調味料製醬汁

十八斬,有氣勢。「創出呢道菜嘅師傅,開頭真係將梭子蟹斬成18份!」文鼎酒家行政總廚陳志偉笑說。後來,這道「文鼎十八斬」演變成以18種調味料製成醬汁調味,如花雕、醋、蒜頭、辣椒及薑等,還有獨門秘方配料。東海出產的梭子蟹,是寧波名物,比南海捕獲的較鮮嫩,入秋當造,11月中至1月初蟹膏最多,「寧波每家每戶趁梭子蟹當造就買好多返屋企,放鹽水、薑葱、花椒八角浸,醃鹹蟹。」又可清蒸蘸醬油吃,或用當地最傳統做法,加年糕炒,不過陳師傅做的生食版本,則以「生」及「鮮」取勝。梭子蟹上岸後,要立即急凍至攝氏零下26度,保留原有鮮味及抑制細菌滋生,待上菜時拿出斬件並淋上秘製醬汁。若非蟹癡,生蟹確令人卻步,但若嚐過一口定必愛上。蟹肉鮮嫩無比,入口黏糯帶鹹鮮,再蘸甜酸鹹辣四味皆齊的醬汁同吃,醒胃非常!
文鼎酒家
灣仔大王東街21至23號地下至2樓
記者:黃依情
攝影:林栢鈞、劉永發
編輯:李寶筠
美術:吳子豪
 

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